Veprove je nemozne

12. listopadu 2011 v 5:03 | King Rucola
Bravcove pecene, bouef bourguignon a spanielskych vtackov je nemozne varit, resp piect v noci. Hrozi prepad kuklami maskovanych policistov, ako sa to stalo mne. Je nemozne, tieto vyborne jedla pripravt a povedzme na druhy alebo treti den dobre ulezane servirovat. Nemozne kvoli NEMOZNEMU TELEVIZNEMU PROGRAMU!

K takemuto poznatku som dosiel pracnou pracou. Starostlivo som jemne naklepal uz aj tak jemne platky hovädzieho mäsa. Potrel som ich dijonskou horcicou. Prilozil na kazdy ten platek seransku sunku, lebo tej Parma sunky mi bolo luto a prazsku tu nikto nepredava. Akoby naplast na ranu po tej ostrej horcici. Vlozil som pasik znojemskej oharky, stvrtku vajicka natvrdo zo stastnych slepic, pobehujucich v zaprasenej stepi vedla frekventovanej vypadovky, mozno este aj dalsiu naplast v podobe syrovej dosticky, uz sa presne nepamätam a vsetko som laskyplne zvinul do rulicky a prepichol polamanymi sparatkami na viacerych strategickych uzloch, nakolko snuru som ziadnu nenasiel. Zostra opiekol, aby dlho netrpeli a nechal som tietio kreatury dusit vo vlastnej stave a neskor som prilial vlastne zhotoveny bujon a aby sa tak rychlo nevyparil, hasil som to bohate vinom.

Mali z toho vzniknut exoticki vtaci, ktorych ludia tu nepoznaju, zivia sa len ubohou odrodou, ktoru nazyvaju "Fleischvögel". Ako keby existovali aj vtaci, ktori su bezmäsiti, cize vlastne vegetarianski vtaci! (Vtaci sa zivia aj cervikmi, cize mäsitymi bielkovinami, takze taky vtak z vaty alebo ineho materialu by posobil dost divne, keby mal v bruchu plno mäsa.) Severnejsie zijuci kmen nazyva tychto vtakov uplne nepoeticky "Roulade", odvolavajuc sa zjavne na tazky, nimravy a napinavy proces balenia do rulicky.

Nastavil som si teda na sporaku budik a odisiel som dumat, nestastnou nahodou pred zapnuty televizor, preco my toto jedlo nazyvame "spanielske vtacky". Neslo mi to do hlavy, lebo som ziadnym Spanielom ich vtacky neodrezal a nedal do panvice opiect. Nepoznam Spanielsku anatomiu az tak podrobne, aby som mohol posudit, ci v tych vtakoch maju aj znojemske oharky. Sunka zo Serana je spanielska, ale tu snad maju skor damy na stehnach, nez pani vo vtakoch. Tak som sa zmietal v pochybnostiach, az som ustarany zaspal vdaka nemoznemu televiznemu programu - ako vzdy, vtaci a vtaky a ftaci sem alebo tam - telka robi svoje!

Asi tak okolo tretej hodiny rannej ma prebral strasny buchot a trieskanie na sklenene dvere, veduce do zahrady. Na pokraji infarktu som sa nejako hekajuc postavil, pozviechal je snad trefnejsie slovo a zirajuc do temnoty a oslepeny potom lucom silnej baterky som rozoznal siluety dvoch v neprestrielnych vestach krojovanych policajtov. Ten mensi drzal tu lampu po vzore americkych kriminalnych filmov pri uchu, cim docielil, ze mi priamo do oci cielil. Ten väcsi mal aj hlas a vyzval ma, aby som vysiel von.

Citiac sa absolutne nevinny som statocne vykrocil pred domove dvere a potkol som sa o nieco, co mensi policajt ihned uchopil ako "corpus delicti". Zvedavo som cumel na WOK, ktoreho dekel pan prislusnik zdvihol a pod nim sa vynorili moje radoby spanielske vtaciky, zuholnatene ako vykopavky chlebov z hrobu nejakeho vladyka doby prehistorickej. Moje pracne zhotovene, s laskou upalene vtaky!

"No tu mame toho vinika!", radostne vyhlasil väcsi policajt. Este stale som nechapal, o co sa pri tomto zasahu jednotky policie jednalo. Rano mi to sused vysetlil: Myslel si, ze hori! (Moju manzelku podla jej vypovede do protokolu prebudil ten smrad spalenych vtakov a vylozila ich von, pred dvere. Zrejme je moja manzelka labuznik a uprednostnuje radsej cerstvych vtakov.) Vystraseny sused volal policiu. Ako utecha mi na moj ulak a skoroinfarkt mali posluzit jeho slova. Vraj najprv prehladali cely jeho dom, od pivnice po povalu, ci nehori u neho. Nehorelo, tak vtrhli ku mne. (Jeho partnerka sa nam este dva dni nepretrzite omluvala.)

V casovej tiesni som iny vecer pripravil a zacal ten boeuf bourguignon, tiez s dijonskou horcicou, ktoru som si v potu tvare priviezol v kilovom kybliku priamo z Dijonu od tradicneho Maitre Maillerd a statocne sa prekonajuc zalial vsetko cervenym vinom. Vela cerveneho vina. Naucil som sa, ze asi pol hodiny pred koncom procedury patri sa este pridat zeleninu, teda hlavne na kocky pokrajanu mrkvu. Nastavil som budik na sporaku, aby som vedel, kedy mam upalit mrkvu.

Televizia si hudla svoje a dosiahla aj svoje, ziadny budik som sladko spiac pred obrazovkou nepocul a rano som nasiel, teda tento raz nie pred domom, ale v rure sporaku, schovany francuzsky gulas - ich narodne jedlo mimochodom. Malo podobu omelety, ktora sa vdaka spalenemu spodku dala jedinym backhandovym pohybom vyhodit do plechoveho kybla na smet, ze by sa za ten uder ani majster Federer nemusel hanbit. Policia sa nekonala, pretoze manzelka, uz poucena spanielskymi vtacikmi duchapritomne schovala ohnovu plastiku svojho v nocnych hodinach nadmieru kreativneho kucharika pred verejnostou. Len toho vina a inych dobrot mi bolo trochu luto...

Zralym vekom som teda usudil - "ved zivot ta nauci", nam vtlkali v skole -, ze ani bravcove asi nemozem cez noc piect, ak nechcem riskovat zasah pohotovostnej policie. Robil som to teda doobeda, bez beziacej televizie, lebo o jej uspavacej sile som uz dokonale presvedceny.

Odteraz ma ale nikto nepresvedci, ze vsetko NEMOZNE je mozne, kde clovek chce! (Malu vynimku pripustam: nesmela by existovat televizia, potom mozno by clovek dosiahol aj nemozne!) "Veproknedlozelo" je jednoducho v noci pripravovat nemozne...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Gabi Gabi | E-mail | 12. listopadu 2011 v 6:00 | Reagovat

Manzelka ma jedinu moznost: Vyhodit Ta!.Mozno bude stacit z kuchyne. Hadam pochopis, ze vsetko nemozne, mozne JE!

2 luga luga | 13. listopadu 2011 v 4:51 | Reagovat

[1]: Ano, je mozne vyhodit televizor, alebo poziadat dopredu o policajnu ochranu pocas pecneia. Uznavam, ze som sa v clanku mylil.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
free counters